Important

Europa la raport

Cei mai mari poluatori ai Europei din punct de vedere al pagubelor produse sunt Germania, Polonia, Marea Britanie, Franta si Italia. Totusi, daca pagubele sunt raportate la cat produc tarile, cele mai daunatoare sunt Bulgaria, Romania, Estonia si Polonia

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-concept-change-pollution-green-environment-image29898986Europenii au ape mai curate, genereaza mai putine deseuri la gropile de gunoi, recicleaza mai mult, iar politicile de mediu puse in practica genereaza locuri de munca si crestere economica. Cu toate aceastea poluarea aerului si disparitia animalelor si plantelor raman subiecte de rezolvat pe agenda Europei. Acestea sunt principalele concluzii ale raportului “Mediul european – stare si persective”, lansat saptamana trecuta de Agentia Europeana de Mediu si dat publicitatii in cadrul campaniei Generation Awake.

In plus, raportul avertizeaza cu privire la faptul ca viziunea pentru anul 2050 a Europei, respectiv “O viata buna, in limitele planetei noastre” nu poate fi indeplinita in conditiile actuale, iar politicile de mediu trebuie sa fie mult mai ambitioase fata de cum se prezinta in momentul de fata.

Karmenu Vella“Raportul arata in mod clar ca politicile de mediu ale UE produc rezultate pozitive. Politicile de mediu genereaza si locuri de munca. Cresterea spectaculoasa a economiei ecologice, chiar si in cei mai dificili ani ai recesiunii, este de bun augur pentru competitivitatea Europei.Trebuie sa ramanem mereu vigilenti pentru a garanta ca o politica de mediu buna, pusa corect in aplicare, implica rezultate excelente atat pe uscat, cat si pe mare. Investitiile inovatoare menite sa garanteze prosperitatea si calitatea vietii reprezinta o prioritate, iar investitiile pe termen lung pe care le facem astazi pot garanta ca in 2050 vom trai bine, in limitele resurselor de care dispune planeta”, a spus Karmenu Vella, Comisarul European pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit la lansarea raportului.

Investitiile in protectia mediului genereaza locuri de munca

Raportul precizeaza ca protectia mediului reprezinta o investitie economica solida. Intre 2000 si 2011, industriile ecologice au crescut cu peste 50 % in Uniunea Europeana, acestea reprezentand unul dintre putinele sectoare care au prosperat in mod constant, in ciuda crizei.

De asemenea, raportul mai arata ca gestionarea deseurilor este in curs de imbunatatire, desi economia europeana nu este nici pe departe circulara, avand prea multe deseuri ingropate in pamant si un potential neexploatat in materie de reciclare si valorificare energetica. Cu toate acestea, 42% din deseurile municipale la nivel de UE sunt reciclate sau transformare in compost, ceea ce reprezinta un progres semnificativ.

VIDEO – conferinta de presa lansarea raportului Mediul European 

Raportat la cat produce, Romania este in topul poluatorilor

50% din impactul daunator al poluarii aerului este cauza de 1% din producatorii industriali din Europa. In acest caz pagubele se ridica la 165 miliarde de euro anual. Cea mai paguboasa industrie este cea energetica, aceasta fiind responsabila de 67% din totalul daunelor provocate.

Cei mai mari poluatori ai Europei din punct de vedere al pagubelor produse sunt Germania, Polonia, Marea Britanie, Franta si Italia. Totusi, daca pagubele sunt raportate la cat produc tarile, cele mai daunatoare sunt Bulgaria, Romania, Estonia si Polonia.

Sute de mii de europeni mor din cauza poluarii aerului

In pofida unor imbunatatiri legate de calitatea aerului si a faptului ca respiram un aer mai curat fata de deceniile trecute, poluarea aerului si poluarea fonica continua sa provoace un impact serios asupra sanatatii, in special in zonele urbane. Conform statisticilor UE, circa 430.000 de decese premature au fost atribuite particulelor fine in suspensie. Expunerea la zgomotul ambiental s-a estimat ca provoaca moartea a 10.000 de persoane din cauza bolilor de inima si atacurilor cerebrale in fiecare an.

Un sfert din animalele din Romania sunt amenintate

Raportul mai subliniaza faptul ca Europa nu este in grafic in ceea ce priveste stoparea pierderii biodiversitatii, intrucat dispar in continuare o serie de habitate pentru animale si plante. O proportie mare a speciilor protejate (60%) si a tipurile (77%) sunt considerate a fi intr-o stare nefavorabila de conservare. Biodiversitatea marina, in special, ramane amenintata.

Chiar daca Romania are peste 900 de arii nationale protejate si peste 500 de situri Natura 2000, 25% din speciile de animale sunt considerate amenintate, restul de 75% fiind supuse unei presiuni crescande din cauza unor habitate corespunzatoare in afara ariilor protejate.

Mai putine emisii de gaz cu efect de sera

Emisiile de gaz cu efect de sera au scazut cu 19% din 1990 incoace, in ciuda unei cresteri cu 45% a productiei economice. De asemenea, s-a redus utilizarea combustibilor fosili la fel si emisiile unor poluanti generati de transporturi si industrie. Mai recent, consumul total de resurse in UE a scazut cu 19% din 2007, se genereaza mai putine deseuri si ratele de reciclare imbunatatindu-se semnificativ in fiecare tara.

Chiar daca in Romania emisiile de dioxid de sulf au scazut cu 48,8% intre 2005 si 2011, tara este afectata de schimbarile climatice, media anuala a temperaturilor crescand cu 0,5 grade intre 1988 si 2010.

Raportul este o evaluare integrata privind mediul din Europa, care include date de la nivel global, regional si national, precum si comparatii intre diverse tari. Acesta analizeaza, de asemenea, urmatorii 5 ani si perioada ulterioara si transmite o avertizare clara cu privire la riscurile de deteriorare a mediului, care afecteaza, la randul lor, bunastarea si prosperitatea umanitatii. Analiza solicita elaborarea unor politici mai integrate — apel la care Comisia raspunde printr-o serie de initiative de mediu pentru 2015, printre care se numara un nou pachet mai amplu privind economia circulara, o revizuire a Strategiei UE privind biodiversitatea, un plan de actiune referitor la guvernanta oceanelor si un pachet modificat in materie de calitate a aerului.

Raportul a fost elaborat de Agentia Europeana de Mediu (AEM), in cadrul unei initiative comune in care a colaborat strans cu Reteaua europeana de informare si observare a mediului (Eionet), precum si cu serviciile Comisiei Europene.

credit foto: © Alphaspirit | Dreamstime.comChange Pollution With Green Environment Photo

About Alexandru Ardelean (149 Articles)
Alexandru Ardelean este, de la 1 martie 2015, Redactor Sef al The CSR Report si Managing Director al diviziei de publishing a The CSR Agency - agentie de consultanta in management specializata in CSR (Responsabilitate Sociala Corporativa). Inainte de a se alatura echipei The CSR Report, Alexandru a fost senior editor la Biz pentru 8 ani. Lucreaza in presa de peste 12 ani si este pasionat de aceasta meserie.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*