Important

Raportul aduce premiul

Deloitte Romania lanseaza competitia Green Frog Award, competitie dedicata, care exact cu asta se ocupa: premiaza rapoartele de sustenabilitate din Europa Centrala si de Sud-Est.

Team winning award © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime Stock Photos

Vorbim intruna despre sustenabilitate si raportare de CSR, desi, dupa cum observam in fiecare zi, este inca un domeniu in plina dezvoltare. Ba chiar la inceput, avand in vedere ca nu sunt multe companiile care raporteaza non-financiar.

Intrarea in vigoare a directivei UE 95/2014 in 2017 va accelera lucrurile in aceasta privinta si in Romania. Transpunerea directivei este in curs, probabil pana la sfarsitul anului, inceputul anului viitor vom vedea si proiectul de lege propus de Ministerul de Finante.

Intre timp, pana la intrarea in vigoare a acestei legi, companiile care nu raporteaza mai au un an ca sa incerce acest exercitiu voluntar si sa isi definitiveze echipele si modalitatea de colectare a datelor, dar si sa se familiarizeze cu procesul de raportare. In plus, astfel au sansa sa inteleaga business-ul prin prisma raportarii non-financiare si astfel pot lua masurile necesare pentru viitor.

Pe de alta parte, companiile care raporteaza, desi nu sunt prea multe, se pot inscrie intr-o competitie care premiaza cele mai bune rapoarte de sustenabilitate.

Competitia se afla la a cincisprezecea editie la nivel regional si la prima editie in Romania.

Andrei Ionescu_Partener Deloitte Romania“Incepand cu anul 2017, UE solicita celor mai mari companii sa ofere informatii non-financiare si date referitoare la diversitate. Pentru a putea aplica noua legislatie, companiile ar trebui sa inceapa pregatirile inca de pe acum. Participarea la Green Frog Award este o ocazie buna pentru acest lucru si o sansa pentru organizatii de a-si prezenta practicile de durabilitate si modul in care gestioneaza in mod constient si activ impactul lor economic, social si de mediu”, a spus Andrei Ionescu, Partener Enterprise Risk Services (ERS) in cadrul Deloitte Romania si Moldova. “In plus, aceasta este o modalitate de a atrage investitori, de aceea incurajam cat mai multe companii din Romania sa se alature initiativei Deloitte”.

Evident, constatarea companiei de consultanta este aceeasi: in Romania, raportarea de sustenabilitate este la inceput de drum, iar in prezent nu exista date clare cu privire la numarul companiilor care au optat pentru acest tip de raportare, fie ca vorbim de raportari care respecta linii directoare internationale sau grile proprii.

The CSR Report are in acest moment date clare legate de companiile care au raportat (am cautat extensiv, astfel incat sa putem oferi cititorilor nostri o baza de date completa si corecta). Lista companiilor care raporteaza local este aici, analiza legata de raportarea non-financiara din Romania este aici, iar rapoartele non-financiare publicate de companiile din Romania pana in acest moment sunt aici.

Raportarea non-financiara este un vehicul de promovare si comunicare cu mediul extern, aplicat indeosebi de catre marii investitori straini locali, in mod voluntar. Raportarea non-financiara in Romania arata transparenta companiilor si ajuta la alocarea resurselor de CSR. Aceasta constituie o premisa pentru atragerea investitorilor, care isi bazeaza deciziile investitionale pe informatii legate de sustenabilitate si de impactul pe termen lung al afacerilor locale.

“Raportarea non-financiara poate oferi numeroase beneficii pentru companii, contribuind la sporirea increderii in randul investitorilor, la o mai buna intelegere a modelului de afaceri, a strategiei si a riscurilor si la identificarea de noi oportunitati de afaceri. Prin urmare, cu Green Frog Award vrem sa identificam, sa recompensam si sa promovam companiile care au imbratisat deja acest tip de raportare si sa incurajam alte companii sa le urmeze”, a adaugat Irena Pichola, Partener Deloitte si Lider Consultanta pentru Sustenabilitate, Europa Centrala.

In 2015, Green Frog Award va avea o categorie nationala si una central-europeana. Rapoartele care trec de nivelul national vor fi nominalizate in mod automat la concursul regional. Organizatiile pot depune rapoarte sociale, rapoarte CSR, rapoarte de durabilitate, rapoarte integrate care acopera ultimii 1-2 ani financiari. Rapoartele trebuie sa fie in conformitate cu urmatoarele linii directoare: GRI G3.1, G4 GRI, IIRC, Directiva UE 2014/95/UE, UN Global Compact, ISO 26000 etc. Rapoartele pot fi depuse de catre companii private, organizatii publice, precum si fundatii sau universitati.

Termenul pentru aplicare este 30 octombrie 2015. Detalii cu privire la participarea la Green Frog Award gasiti aici. In afara de Romania, competitia Green Frog Award 2015 va fi organizata in Albania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Serbia, Slovacia si Slovenia.

Green Frog Award

Competitia a fost lansata in Ungaria in anul 2000 si apoi lansata in alte tari din Europa Centrala (Republica Cehia in 2012, Tarile Baltice in 2013). Selectia nationala a finalistilor va avea loc pana la sfarsitul lunii noiembrie 2015, iar festivitatea de premiere, la inceputul lunii decembrie.

La nivel regional, evaluarea si selectia finalistilor va fi facuta de catre juriul regional pana la mijlocul lunii decembrie 2015, iar ceremonia regionala la finalul lui ianuarie 2016.

Criteriile de selectia sunt urmatoarele: performanta sustenabilitatii si angajamentele strategice ale respectivei organizatii, materialitatea raportului, continutul raportului, precum si structura si creativitatea in comunicarea raportului (diseminarea acestuia pe mai multe canale).

About Alexandru Ardelean (149 Articles)
Alexandru Ardelean este, de la 1 martie 2015, Redactor Sef al The CSR Report si Managing Director al diviziei de publishing a The CSR Agency - agentie de consultanta in management specializata in CSR (Responsabilitate Sociala Corporativa). Inainte de a se alatura echipei The CSR Report, Alexandru a fost senior editor la Biz pentru 8 ani. Lucreaza in presa de peste 12 ani si este pasionat de aceasta meserie.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*