Raport de Responsabilitate Sociala Corporativa KPMG 2013
Acesta este cel de-al doilea raport de CSR al companiei KPMG Romania. Detaliaza activitatile din anul calendaristic 2013 (1 ianuarie – 31 decembrie 2013) si a fost publicat in 9 octombrie 2014.
La fel ca si precedentul raport, si acesta se concentreaza pe activitatile desfasurate de companie pe cele patru mari arii: comunitate, mediu, loc de munca si piata.
Raportul face din nou o analiza detaliata a stakeholderilor si include si analiza de materialitate a raportului.
Sunt prezentate angajamentele organizatiei in raport cu cele 10 principii UN Global Compact, avand in vedere ca la nivel global KPMG este membru, iar filiala din Romania a luat si ea in considerare aceste principii in activitatea sa.
Documentul prezinta si progresele inregistrate de companie in raport cu programul lansat de compania mama, Global Development Initiative, care are la baza Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului elaborate de Organizatia Natiunilor Unite.
Este prezentata in material si schema comitetului legat de activitatea de CSR si membrii acesteia, precum si modul in care sunt integrate principiile si programele de CSR in activitatea companiei.
In detaliu apare si modul in care compania relationeaza cu furnizorii, codurile de etica care guverneaza activitatea in relatie cu furnizorii si cum se reflecta in business.
Raportul analizeaza apoi cele patru arii in care isi desfasoara activitatile de cSR, prezentand rezultatele si initiativele pe care le-a pus in practica.
Documentul a fost realizat conform grilei GRI 3.1, nivel C. Raportul este GRI self –declared, fara sa fie auditat de alte organizatii sau confirmat de GRI. Raportul acopera toate birourile locale ale organizatiei in Romania.
Pentru a putea sa isi organizeze datele si existe comparatie, raportul prezinta si date din 2013. Este de apreciat regularitatea cu care companie publica raportul, imbunatatirea datelor din acesta si datele acoperite. Pentru raportul din anul urmator, compania precizeaza ca vrea sa treaca la grila GRI 4, astfel incat raportul sa fie si mai comprehensiv. In plus, pentru ca G4 pune accentul pe materialitate, si acest raport include o analiza de materialitate.
In perioada care a precedat aparitia raportului, organizatia a a extins procesul de consultare a stakeholderilor si a initiat un proces de analiza a materialitatii activitatii de CSR. Este de apreciat si stabilitatea echipei de raportare.
Datele sunt usor de parcurs si bine structurate. Este usor de citit, iar prezentarea grafica este foarte prietenoasa si imbunatatita fata de anul precedent. Din nou, bila neagra este la limba raportului, el fiind redactat in engleza, iar compania nu a produs si un raport de CSR in Romania, ceea ce il face mai greu accesibil unor categorii de stakeholderi.
Leave a comment