Important

Lista responsabilitatii

lista-responsabilitatii

Peste un milion de angajati. Mai precis, 1.018.239.

Din cei peste 4,5 milioane de angajati romani (dintre care 1,2 milioane sunt functionari publici), un sfert lucreaza in cadrul celor 680 de companii care intra sub incidenta Directivei 95/2014, adica a acelor companii care vor trebui sa dea dovada de transparenta si sa publice, de anul viitor, un raport nonfinanciar, in paralel cu cel financiar.


Articolul face parte din al III-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.


Vorbim, asadar, despre un milion de oameni ale caror joburi si siguranta a zilei de maine depind de 680 de companii. Vorbim, la nivelul salariului mediu la nivel de tara, de venituri brute de 2,3 miliarde lei, care depind de acesti angajatori. De asemenea, vorbim despre lectia aplicarii transparentei, care, odata cu procesul de raportare, se va transfera catre angajati si catre familiile acestora. Ca impact la nivel de tara, sa educi peste un milion de oameni legat de drepturile omului, ale angajatilor, ale principiilor anticoruptie si ale protejarii mediului echivaleaza cu cea mai eficienta metoda de a schimba, pe termen mediu, traseul unei natiuni.

In conditiile in care, anul trecut, numarul companiilor raportoare nu a ajuns la 30, ideea de a vedea rapoarte de la cateva sute de companii in anii urmatori pare greu de crezut. Cu toate acestea, obligativitatea legala a fost un pas important in alte tari europene, unde cresterea raportarii a crescut cu doi digiti de la un an la altul. Toate statele membre UE au introdus regulamente privind raportarea nonfinanciara conform Directivei 95, care extinde si amendeaza Directiva 34/2013. Directiva 95 a aparut si ca o nevoie de a armoniza tendintele si cerintele privitoare la raportarea datelor nonfinanciare, legate de drepturile omului, de protectia angajatilor, de anticoruptie si de diversitatea de gen. In multe state membre, exista deja un anumit nivel de raportare nonfinanciara, ca urmare a aplicarii Directivei Contabilitatii. Cand a publicat Directiva 95, Comisia Europeana a calculat ca aproximativ 2.500 de companii europene sunt familiarizate cu conceptul sau au publicat deja rapoarte nonfinanciare. Directiva indica faptul ca numarul companiilor carora i se adreseaza ajunge la 18.000, toate acestea fiind companii cu peste 500 de angajati si “de interes public” (PIEs – definite ca fiind companii listate la bursa, institutii de credit, companii de asigurari sau companii desemnate de statele membre ca fiind de interes public, datorita numarului mare de angajati, a specificului industriei sau al impactului socio-economic).

Cele mai multe dintre cele 18.000 de companii, respectiv dintre cele 680 din Romania, se afla la inceputul unui proces care pare mai mult evolutionar decat revolutionar, ideea generala a directiei catre transparenta operationala si financiara fiind insa clara. Date fiind noile cerinte, companiile trebuie sa faca o serie de pasi:

  • o analiza din care sa rezulte daca, la nivel european, se incadreaza ca Public Interest Entity;
  • sa ia in considerare o raportare intermediara in 2017 (un raport de exercitiu) pentru a se pregati cu un raport complet in 2018; sa monitorizeze evolutia implementarii Directivei si publicarea ghidului de aplicare;
  • sa ia in calcul pasii care trebuie facuti pentru a stabili indicii pe care ii va raporta;
  • sa analizeze ce metodologie va folosi (vrea sa fie premiant sau doar sa treaca, si anul acesta, clasa?);
  • sa analizeze aspectele legale ale raportarii anumitor informatii; sa puna la punct un calendar pas cu pas al procesului, pentru a se asigura ca va putea livra in termenul legal raportul solicitat.

Ce ar insemna pentru cei 1.018.239 de angajati ca angajatorul lor sa faca parte din esalonul select care va depune un raport nonfinanciar, adica al celor care se vor conforma unui standard de raportare care solicita si interpreteaza date din interiorul companiei, pentru a fi facute publice?

Ar insemna ca:

  • angajatorul lor este, fundamental, corect si cu situatiile financiare la zi;
  • pot face, si ei, parte din procesul de raportare, prin completarea unor chestionare in care pot spune, chiar si anonim, lucrurile pe care le doresc imbunatatite;
  • pot avea acces la un document in care vor gasi un tablou complet al angajatorului, cu date despre politicile de angajare, despre politicile de mediu si despre siguranta produselor si serviciilor la care ei lucreaza;
  • vor putea compara situatia de zi cu zi din organizatie cu situatia prezentata in raport si vor putea lua decizii si masuri in consecinta.

Ce ar insemna pentru economia romaniei ca angajatorii de top de pe plan local sa depuna acest raport la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar?

Autoritatile si persoanele cu putere de decizie pot avea avantaje precum:

  • multitudinea de informatii din rapoarte care va sta la baza statisticilor relevante privitoare la piata muncii, la diversitate, la incluziune, la accidente de munca, la pregatire profesionala sau la date privind emisiile de CO2, consumul de apa sau consumul de carburanti;
  • masurarea corecta a impactului socio-economic al anumitor masuri din planurile de guvernare propuse;
  • informatiile despre potentiale riscuri sau oportunitati din anumite regiuni, zone de interes din punctul de vedere al populatiei angajate sau al populatiei expuse la un singur angajator.

Ce ar insemna, pe orizontala, raportarea nonfinanciara din partea a 680 de companii din Romania?

Mai precis, ce ar insemna transparenta partenerilor de afaceri pentru furnizorii celor 680 de raportori si pentru angajatii acestora?

  • Norme de respectat privind corectitudinea si transparenta contractarii.
  • Business predictibil si termene respectate.
  • La un moment dat, introducerea de catre compania raportoare a unor clauze contractuale care sa oblige furnizorii sa respecte norme de lucru privind programul si plata angajatilor, deoarece indicii de raportare financiara includ angajatii furnizorilor in aceeasi oala cu ai lor.
  • O mapare a oportunitatilor de business la nivel national.

Vezi cele 680 de companii din Romania obligate sa raporteze nonfinanciar:


Articolul face parte din al III-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.


 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*