Important

Bursele si sustenabilitatea: dincolo de rolul de simplu executant al ordinelor

Bursele de valori aplica metode rafinate pentru organizarea tranzactiilor cu instrumente financiare si pentru furnizarea de informatii fiabile si exacte cu privire la preturile la care sunt realizate tranzactiile, adica pentru ceea ce este nucleul activitatilor lor. Daca ne-am limita la aceasta descriere, am vedea bursele de valori ca pe niste masini tehnologice. Masinaria tehnologica este, insa, doar o latura a pietelor moderne pentru instrumentele financiare, pentru ca bursele de valori stabilesc in acelasi timp standarde si principii, bazate pe aspectele non-tehnologice.

De Ludwik Sobolewski, Director General al Bursei de Valori Bucuresti


Acest articol face parte din primul numar al revistei The CSR Report. Comanda AICI.


Capitalismul modern tinde sa se bazeze pe valori, iar bursele de valori ca element al chintesentei acestui sistem au un aport important ca aceasta tendinta sa devina realitate. Aceasta tendinta inca relativ noua poate fi observata in mai multe domenii, iar unul dintre acestea este legat de activele care pot fi tranzactionate la burse, mai ales atunci cand vorbim despre actiuni. Cand investesc in actiunile unei companii, investitorii participa la afacerile companiei in cea mai profunda masura, facand o investitie mai stricta decat cumpararea in sine a obligatiunilor. Din acel moment, ei depind de calitatea managementului, de accesul nestingherit la informatie si, totodata, devin interesati daca o companie are fundamente solide pentru a fi un element durabil al mediului socio- economic. Asa incepe implicarea burselor in crearea codurilor de guvernanta corporativa si sensibilizarea investitorilor cu privire la importanta responsabilitatii sociale a companiilor.

Pornind de la aceasta idee, Bursa de Valori Bucuresti a lucrat impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare la lansarea noului Cod de Guvernanta Corporativa, care a intrat in vigoare pe 4 ianuarie 2016. Codul, desi modest in cuvinte, este inovator, in mare masura, deoarece nu contine numai aspectele clasice, care sunt tratate de obicei atunci cand este vorba de guvernanta corporativa.

Am decis sa abordam, prin acest Cod, si unele probleme care nu sunt de obicei atinse, cum ar fi asteptarea noastra ca societatile listate sa isi publice politicile de dividend, pentru informarea investitorilor despre modul cum este orientata compania in ceea ce priveste dividendele, asadar pentru a da idee investitorilor la ce s-ar putea astepta. Un alt aspect important inclus in Cod priveste politicile referitoare la previziunile unei companii listate, care sunt extrem de importante, deoarece au potential de a genera efecte pozitive, dar, de asemenea, si riscuri atasate in cazul in care acestea sunt furnizate sau publicate intr-un mod prea vag.

Imbunatatirea guvernantei corporative, a transparentei si a responsabilitatii fata de investitori pot fi abordate, cu sprijinul bursei de valori, si la o scara mai mica. In general, este o misiune dificila pentru bursele de valori, dar, odata indeplinita cu succes, are potentialul sa declanseze o schimbare fenomenala la operatorii de piata, mai ales daca ar porni din zona micilor antreprenori. Astazi, bursele de valori pot promova si avansa cu imbunatatirea guvernantei corporative folosind IMM-urile. Poate fi dificil pentru burse sa sprijine o piata pentru IMM- uri, deoarece astfel de piete sunt mici in ceea ce priveste lichiditatea si, in plus, reprezinta o provocare dificila pentru cei care doresc o mobilizare. Cu toate acestea, bursele care au decis sa creeze aceste piete au un rol foarte important. Pietele dedicate IMM-urilor nu pot aduce o lichiditate crescuta, dar ele ofera capital si, de asemenea, ceva foarte important pentru companiile listate – transparenta, responsabilitate si guvernanta corporativa. Am lansat piata AeRO pentru intreprinderile mici si mijlocii, deoarece, in afara de bursele de valori, nu exista niciun alt instrument in economie care poate aduce companiilor saltul de care au nevoie.

Acum, mai mult ca oricand, Bursa de Valori Bucuresti ramane angajata in ceea ce priveste subiectele de sustenabilitate. Exact acum un an, in martie 2015, ne- am alaturat United Nations Sustainable Stock Exchange (UN SSE), o platforma peer-to-peer de invatare a modului cum bursele, in colaborare cu investitorii, autoritatile de reglementare si companiile, pot creste transparenta corporativa – si in cele din urma performanta – pornind de la aspectele privind mediul pana la aspectele sociale si guvernanta corporativa care sa incurajeze investitiile sustenabile.

Prin aceasta initiativa ne-am angajat, de asemenea, sa punem in aplicare pana la sfarsitul anului 2016 un sistem de raportare automatizat pentru companiile listate, care ar cuprinde si o sectiune de voluntariat cu accent pe probleme de mediu, sociale si de guvernanta. De asemenea, participam activ la proiecte si initiative lansate de UN SSE in domeniul guvernantei corporative, cum ar fi cel mai recent „Suna Clopotelul pentru egalitatea de gen”, care a fost organizat pe 8 martie, de Ziua Internationala a Femeii, cu scopul de a aduce in atentie egalitatea intre femei si barbati si abilitarea economica a femeilor, ca un factor-cheie al dezvoltarii sustenabile si un subiect important pentru sustenabilitate corporativa.

Dar munca noastra nu se termina aici. Abordarea BVB in directia sustenabilitatii are doua directii. Participarea noastra la initiativa UN SSE marcheaza angajamentul bursei in vederea crearii unui mediu sustenabil, nu numai pentru companiile cotate la bursa, dar si pentru investitori.

Imbunatatirea nivelului de guvernanta corporativa in randul companiilor listate este una dintre prioritatile noastre, cealalta fiind educatia poporului roman si imbunatatirea nivelului de educatie financiara. O baza puternica si activa de investitori persoane fizice este indispensabila pentru o piata de capital sanatoasa si robusta, iar acest aspect lipseste in Romania. La momentul actual, aceasta baza este foarte firava, fapt dovedit de numarul mic de conturi de investitii deschise, precum si de nivelul alarmant de mic de cunostinte financiare in randul romanilor.

In studiul Standard & Poor 2015 Global Finacial Literacy, lansat in luna noiembrie a anului trecut, Romania s-a plasat pe ultimul loc in Uniunea Europeana, doar 22% din societate fiind considerata ca avand o buna cultura financiara. Spre comparatie, rezultatele in economiile similare sunt: 42% in Polonia, 54% in Ungaria si 35% in Bulgaria. Chiar si la nivelul intregii Europe, Romania a ramas in urma, doar patru tari inregistrand scoruri mai mici – Albania (14%), Armenia (18%), Kosovo (20%) si Republica Macedonia (21%). Nivelul redus de cultura financiara are un efect negativ asupra pietei locale, din moment ce fara imbunatatirea nivelului de cultura financiara, nu putem creste o baza puternica de investitori persoane fizice, astfel ca, in consecinta, continuarea dezvoltarii pietei de capital din Romania este impiedicata, daca nu chiar imposibila. Noi consideram ca dezvoltarea bazei de investitori persoane fizice este, de asemenea, o parte importanta a eforturilor noastre de a promova Romania la statutul de piata emergenta.

Din acest motiv, prima jumatate a anului 2016 este marcata printr-un accent mai mare pus de Bursa de Valori Bucuresti pe proiecte educationale – in luna aprilie, vom lansa o aplicatie cu intrebari si raspunsuri de cultura financiara (Financial Literacy Quiz), apoi, in perioada 20- 21 mai vom organiza a doua editie a Banii Tai Expo, in Piata Universitatii, si vom continua proiectul nostru educational- pilot – Fluent in Finante, organizand prezentari despre administrarea banilor, adresate angajatilor corporatiilor din Romania, persoanelor fizice, iar, din 30 martie, si studentilor. In paralel, vom derula initiative menite sa creasca vizibilitatea pietei de capital din Romania.

Pe parcursul ultimilor ani, afectati de criza financiara si sociala, multe convingeri au fost neclare sau puse la indoiala in ceea ce priveste pilonii capitalismului global. Unul dintre putinele elemente ale sistemului care continua sa fie necesar, fara indoiala, este reprezentat de bursele de valori – poate si pentru ca acestea se angajeaza serios si de multe ori in activitati care trec cu mult dincolo de executarea ordinelor de plata.Asta poate face ca, in timp, nivelul responsabilitatii sociale a operatorilor de pe piata sa creasca in mod semnificativ. Cele mai bune burse din lume nu doar ca urmeaza trendul, dar, de asemenea, il creeaza. Si acest lucru ar trebui sa persevereze pentru binele participantilor la piata, al investitorilor si al antreprenorilor.


Acest articol face parte din primul numar al revistei The CSR Report. Comanda AICI.


Leave a comment

Your email address will not be published.


*