Educatia si piata muncii – oportunitati de dezvoltare sustenabila pentru afacerile din Romania
In prezent, companiile din Romania sunt deosebit de bune la transformarea educatiei de calitate si a pietei locurilor de munca in contextul cresterii economice in oportunitati de afaceri, se arata in raportul publicat de Global Compact Network Romania in urma workshop-ului “De la Obiective Globale la Afaceri Locale”.
Majoritatea marilor companii au deja programe de educatie de calitate integrate in practicile lor de afaceri, deoarece aduc beneficii directe si indirecte pentru afacerea lor. Cu toate acestea, multe organizatii din Romania au nevoie sa revizuiasca modul in care inteleg ce inseamna conditii de munca “decente” si sa recunoasca aptitudinile si competentele dobandite in strainatate, in special de catre tineri.
In topul Obiectivelor de Dezvoltare Durabila pe care afacerile din Romania le valorifica in prezent cu succes se mai afla:
- Locul III: Obiectivul Global nr. 5: Egaliate de gen
- Locul IV: Obiectivul Global nr. 7: Energie curata si accesibila
- Locul V: Obiectivul Global nr. 9: Industrie, inovatie si infrastructura
- Locul VI: Obiectivul Global nr. 13: Actiuni privind schimbarile climatice
In ceea ce priveste dezvoltarea sustenabila a afacerilor din Romania in urmatorii cinci ani, oportunitatile sunt oferite de urmatoarele Obiective de Dezvoltare Durabila:
- Locul I: Obiectivul Global nr. 11: Orase si comunitati sustenabile
- Locul II: Obiectivul Global nr. 12: Consum si productie responsabile
- Locul III: Obiectivul Global nr. 3: Sanatate si bunastare
- Locul IV: Obiectivul Global nr. 1: Fara saracie
- Locul V: Obiectivul Global nr. 7: Energie curata si accesibila
- Locul VI: Obiectivul Global nr. 13: Actiuni privind schimbarile climatice
In directia indicata de Obiectivul Global nr. 11: Orase si comunitati sustenabile, pana in 2020 se prevede imbunatatirea oraselor si a comunitatilor din Romania in ceea ce priveste infrastructura (transport, cladiri, conectarea la energie, apa, canalizare etc.) si serviciile publice (transport public, gestionarea deseurilor, eficienta energetica, apa, incalzire, canalizare etc).
De asemenea, se asteapta imbunatatirea politicilor de sanatate si implementarea unei adevarate reforme a sectorului public la nivel local si national, care sa vizeaze in special coruptia. Mediul de afaceri va trebui sa gaseasca modalitati de a transforma aceste aspecte in oportunitati de afaceri.
Leave a comment