Important

Cum eviti risipa de alimente in perioada sarbatorilor

Risipa de alimente la consumatori creste in perioada sarbatorilor  pe seama traditiei de a avea pe masa alimente diverse si in cantitati mai mari decat de obicei. Totusi, acest obicei neprietenos cu mediul poate fi corectat prin informare si constientizare asupra problemei risipei alimentare si, mai ales, printr-un consum rational si responsabil. In acest sens, Asociatia MaiMultVerde desfasoara actiuni de informare pentru publicul din Romania, cum este cazul Caravanei educationale „Romania impotriva risipei de hrana”, ce se desfasoara in perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017.

tgg_icon_color_12participant-fondator-in-GCNRo1In cel mai recent studiu realizat de Asociatia MaiMultVerde privind risipa de hrana in Romania, pe lantul de distributie, de la producatori si importatori la consumatorii din mediul urban se arata ca in Romania cea mai mare risipa alimentare se produce la nivelul consumatorilor. Aproximativ 24% din cantitatea totala de deseuri alimentare risipite la nivelul consumatorilor reprezinta mancare gatita, urmata de fructe (22%), legume (21%), paine/produse de panificatie (20%), lapte si produse lactate (11%), produse din carne si alte alimente.

Aproximativ o treime din produsele din Romania ajung la cosul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Aceasta cantitate inseamna circa 2.55 milioane de tone de produse alimentare, ceea ce corespunde incarcaturii a 127.500 de tiruri aliniate in coloana din Bucuresti pana Munchen.

Fiecare dintre noi poate contribui la diminuarea problemei risipei de alimente, atata timp cat incercam sa avem un consum rational, astfel incat sa nu fim pusi in situatia de a arunca alimente pentru ca nu reusim sa le mai consumam. Prin urmare, este recomandat sa fim mai prudenti atunci cand mergem la cumparaturi si sa pregatim preparate in cantitati pe care stim sigur ca le vom consuma.

Activitatea de informare face parte din proiectul „Romania impotriva risipei de hrana” desfasurat de Asociatia MaiMultVerde, participant fondator in Global Compact Network Romania, in sprijinul Obiectivul de Dezvoltare Durabila nr.12: consum si productie responsabile.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*