Raportarea va va face mai puternici!
Pietro Bertazzi, Directorul de Politici si Afaceri Globale al GRI, considera ca aplicarea Directivei 95 va avea efecte semnificative in modul cum companiile europene vor aborda sustenabilitatea.
De Iuliana Roibu
Articolul face parte din al II-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.
In estul Europei, problemele economice si sociale sunt, istoric vorbind, destul de mari. De ce considerati ca sustenabilitatea si raportarea trebuie sa ajunga pe prima pagina a agendei publice, mai ales avand in vedere aceste circumstante?
Problemele de sustenabilitate sunt, de fapt, cele mai presante provocari cu care ne confruntam: impactul negativ al schimbarilor climatice, lipsa unor conditii decente de munca in unele zone din lume, diferenta dintre barbati si femei in privinta salarizarii, precum si coruptia corporativa; cei mai multi oameni sunt de acord ca acestea sunt probleme importante care ar trebui abordate. Dar multi oameni nu realizeaza ca acestea sunt provocari de sustenabilitate pe care companiile pot incepe sa le abordeze folosind standardele de raportare ale GRI. Raportarea sustenabilitatii in mod transparent si responsabil a primit o importanta mai mare odata cu Directiva UE care urmeaza sa intre in vigoare din decembrie 2016 si a lansarii, anul trecut, a Obiectivelor de Dezvoltare Durabila ale ONU, precum si a Acordului pentru Climat de la Paris. Pentru toate companiile care vor fi nevoite sa o ia pe drumul raportarii, va exista o oarecare confuzie cu privire la cum sa inceapa si ce trebuie sa raporteze. De asemenea, probabil ca va exista un oarecare scepticism daca raportarea merita valoarea investitiilor ca timp si ca resurse. GRI este aici pentru a ajuta aceste afaceri sa inceapa masurarea si gestionarea celor mai importante efecte ale activitatilor lor de sustenabilitate si, in timp, le invata despre numeroasele modalitati prin care raportarea sustenabilitatii, efectuata cu buna-credinta, poate aduce beneficii afacerii.
Va rugam sa ne descrieti peisajul raportarii din Europa si sa explicati de ce lansarea Directivei 95 a fost necesara.
Companiile europene au fost printre pionierii mondiali in adoptarea voluntara a raportarii sustenabilitatii corporative. De asemenea, tarile europene au fost printre primele care au emis reglementari privind raportarea sustenabila. Franta si Danemarca au fost primele care au introdus o politica publica pe tema raportarii sustenabilitatii. Directiva UE este un alt mod prin care Europa se situeaza in prima linie a efortului de a aborda provocarile sustenabilitatii. Directiva ofera ocazia de a stabili o anumita uniformitate in ceea ce priveste raportarea in intreaga Europa, in timp ce extinde cele mai bune practici existente in cautarea cresterii sustenabile si favorabila incluziunii.
Care va fi cel mai important impact al Directivei in ceea ce priveste raportarea, in general?
Cele mai importante doua efecte vor fi cresterea calitatii informatiilor pe care companiile afectate de Directiva le vor divulga si cresterea numarului de companii europene care vor raporta impactul lor non-financiar.
Ce va insemna Directiva pentru companiile care isi desfasoara activitatea in statele membre?
Directiva le da un impuls acelor companii care, in ciuda faptului ca sunt tranzactionate public sau au un rol public semnificativ, inca nu raporteaza in privinta impactului sustenabilitatii lor. Dar acesta este doar impactul imediat. Pe termen lung, aceasta directiva va avea un impact pozitiv asupra lanturilor de aprovizionare ale companiilor din domeniul sau de aplicare, impact care se va simti atat in Europa, cat si in afara acesteia. Noi am vazut deja mult interes din partea companiilor, in special a IMM-urilor, care fac parte din lanturile de aprovizionare ale marilor companii europene.
“Este esential sa incurajam IMM-urile sa raporteze. (…) In interactiunile care le-am avut cu IMM-urile, acestea ne-au spus ca valoarea raportarii a fost mult mai mare decat anticipasera la inceputul procesului. In plus, au descoperit ca raportarea de sustenabilitate le-a ajutat sa identifice cele mai semnificative probleme pe care sa se concentreze si le-a pus in situatia de a-si imbunatati productivitatea si de a reduce costurile” – Pietro Bertazzi, Director de Politici si Afaceri Globale al GRI.
Companiile care nu au raportat niciodata tind sa creada ca raportarea le va schimba afacerea. E adevarat? Si, daca este, de ce este necesar acest lucru?
Observam intr-adevar ca punerea in aplicare a unui ciclu de raportare eficient privind sustenabilitatea, care include un program regulat de colectare a datelor, de comunicare si de raspuns, schimba companiile, mai ales in ceea ce priveste beneficiile interne si externe. Beneficiile interne pentru companii si organizatii includ o mai buna intelegere a riscurilor si a oportunitatilor, care, la randul lor, influenteaza managementul pe termen lung, strategia si politica, precum si planurile de afaceri. In plus, vedem ca actiunea de masurare si de gestionare a efectelor sustenabilitatii eficientizeaza procesele, reduce costurile si creeaza alte cresteri legate de eficienta. Beneficiile externe sunt legate de o mai buna reputatie, de loialitate fata de brand si de mai multa incredere in afacere. Partile externe interesate pot intelege mai bine adevarata valoare adusa de organizatie si sa inteleaga mai bine modul cum organizatia influenteaza si este influentata de asteptarile privind dezvoltarea sustenabila.
Cum vor putea beneficia tarile europene de raportarea GRI, indiferent de stadiul in care se afla implementarea acesteia la nivel national in fiecare stat membru?
GRI a fost implicata in toata procedura de pana la adoptarea Directivei. Anul trecut am lansat un document prin care aratam cum se face trecerea, pentru a facilita implementarea Directivei, iar standardele GRI sunt pe deplin aliniate cu cerintele directivei.
De ce ati sfatui companiile mai mici, cu mai putin de 500 de angajati, sa raporteze?
Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Dezvoltarea Industriala (UNIDO), IMM-urile constituie mai mult de 90% dintre afacerile din intreaga lume si, in medie, reprezinta 50% din PIB-ul tuturor tarilor si angajeaza 60% din forta de munca a acestora. Este esential sa incurajam IMM-urile sa raporteze. Directiva UE se refera la cele mai mari companii, dar, dupa cum am apreciat deja, anticipez ca Directiva va influenta si lanturile de aprovizionare ale acestora, ceea ce inseamna ca multe IMM-uri vor fi implicate de asemenea. In interactiunile pe care le-am avut cu IMM-urile, am aflat ca valoarea adusa de raportare a fost mult mai mare decat anticipasera la inceputul procesului. In plus, au descoperit ca raportarea de sustenabilitate le-a ajutat sa identifice cele mai semnificative probleme pe care sa se concentreze si le-a pus in situatia de a-si imbunatati productivitatea si de a reduce costurile. Raportarea de sustenabilitate este un instrument strategic pe care firmele il pot folosi pentru a deveni mai competitive.
Articolul face parte din al II-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.
Leave a comment