Fonduri pentru bine
Una dintre marile probleme ale ONG-urilor care implementeaza proiecte in folosul diversilor stakeholderilor, care contribuie la dezvoltare sustenabila si evident la CSR, este lipsa finantarilor. Nu sunt atat de multe resurse disponibile astfel incat sa existe din ce in ce mai multe proiecte pentru toate categoriile de stakeholderi.
In acest timp, nu trebuie nici sa dramatizam, nu inseamna ca nu exista deloc resurse. De pilda, mai sunt doar cateva zile pana la inchiderea apelului de proiecte pentru obtinerea de finantari de la Fundatia Vodafone Romania. In 28 august se incheie prima etapa, inscrierea online a proiectelor, care s-a desfasurat din 3 august, a celei de-a treia editii a programului de finantare “Fondul pentru fapte bune”, in valoare totala de 350.000 euro.
“Fondul pentru fapte bune” este un program de finantare de tipul “cerere de propuneri” si se adreseaza organizatiilor neguvernamentale (asociatii, fundatii sau federatii) care doresc sa deruleze proiecte din domeniile educatiei, sanatatii si serviciilor sociale, proiecte care asigura acces la educatie, servicii medicale si servicii sociale pentru copii, tineri si batrani defavorizati social, economic sau fizic. Fiecare proiect poate beneficia de finantare in valoare de pana la 70.000 de Euro.
“Ne asteptam sa primim si in acest an propuneri de proiecte interesante, cu impact in comunitate. In cei doi ani, de cand am lansat “Fondul pentru Fapte Bune”, am implementat 19 proiecte in orase din intreaga tara: Bucuresti, Cluj Napoca, Baia Mare, Voluntari Ilfov, Brasov, Sibiu, Alba-Iulia, precum si in comunitatile rurale din judetele Bacau, Botosani, Buzau, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui, Vrancea”, a spus Angela Galeta, Director, Fundatia Vodafone Romania.
La aceasta runda de finantare pot avea acces toate organizatiile neguvernamentale inregistrate legal in Romania. Inscrierea aplicatiilor se face online, aici. Pe pagina online sunt disponibile informatiile privind procesul de inscriere, regulamentul, criteriile de selectie, formularul de inscriere, precum si calendarul rundei de finantare.
Proiectele eligibile pot acoperi zone diverse, cum ar fi, de exemplu: cresterea calitatii serviciilor medicale intr-o institutie medicala, imbunatirea accesului la educatie si servicii publice de asistenta medicala pentru categoriile defavorizate, cresterea calitatii procesului de invatamant, prevenirea abandonului scolar si familal, sau oferirea de servicii sociale pentru categorii defavorizate.
Evaluarea proiectelor propuse spre finantare va fi facuta de o echipa formata din membri ai Consiliului de Administratie, membri ai Fundatiei Vodafone Romania si consultanti externi. Printre criteriile de selectie se numara: concordanta cu misiunea Fundatiei Vodafone Romania si cu domeniile eligibile pentru aceasta runda de finantare (educatie, sanatate, servicii sociale), originalitatea, relevanta, alocarea eficienta a resurselor umane si financiare, planificarea eficienta a activitatilor, sustenabilitatea sau impactul proiectului. Vor avea prioritate proiectele care folosesc tehnologia si aplicatiile mobile pentru a imbunatati viata persoanelor dezavantajate, proiectele care se desfasoara pe o arie geografica extinsa si cele cu un numar mare de potentiali beneficiari.
Calendarul rundei de finantare este urmatorul:
- 3 – 28 august 2015: inscrierea online a proiectelor;
- 31 august – 11 septembrie 2015: evaluarea proiectelor inscrise in concurs;
- 14 – 25 septembrie 2015: anuntarea publica a rezultatelor.
Fundatia Vodafone Romania a lansat “Fondul pentru fapte bune” in anul 2013, pentru a marca aniversarea a 15 ani de activitate si din dorinta de a oferi sprijin si altor organizatii decat celor sustinute in mod traditional. Lista proiectelor sustinute in 2013 si 2014 prin acest program este disponibila pe site. Fundatia a finantat, in cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale, avand ca beneficiari copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit 20 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere. Fundatia este o organizatie neguvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998.
Leave a comment