Important

Despre cum impadurire inseamna de fapt comunitate

Padurile sunt un element cheie in absorbtia CO2 din atmosfera si au un efect direct asupra schimbarilor climatice. Beneficiile padurilor asupra mediului inconjurator si asupra comunitatilor din zona sunt majore: controleaza eroziunea solului, regleaza circuitul hidrologic, purifica apa potabila, stocheaza si regleaza circuitul nutrientilor, reduc incarcarea cu sedimente a apelor, protejeaza impotriva fortei vantului, actioneaza ca filtre de purificare a aerului sau mentin biodiversitatea.

Padurea inseamna viata, viitor, comunitati mai puternice si mai sanatoase.


De Teodora Palarie, vicepresedinte “Viitor Plus” si coordonator “Padurea Copiilor”.


viitor plusViitor Plus este o organizatie nonprofit, independenta, infiintata pentru a stimula si contribui la transpunerea in practica a conceptului de dezvoltare durabila la nivel de individ, comunitate si organizatii. Printre proiectele noastre principale se numara Padurea Copiilor, Recicleta sau Atelierul de Panza.

Padurea Copiilor a demarat in 2007 sub indemnul Adopta un copac! cu o misiune clara: transformarea terenurilor degradate din sudul tarii in paduri care protejeaza comunitatile si terenurile agricole de impactul devastator al schimbarilor climatice.

Obiectivul principal al proiectului este evidentiat chiar de numele sau: Padurea Copiilor isi propune sa planteze si sa ingrijeasca un puiet pentru fiecare nou-nascut din Romania.

Padurea Copiilor face mai mult decat plantari. Noi crestem paduri si terraformam comunitati. Crearea unei paduri reprezinta un proces de lunga durata care se intinde pe parcursul a zeci de ani. Nu este de ajuns doar o plantare pentru ca in locul respectiv sa se dezvolte o padure. De aceea, cu ajutorul voluntarilor si al comunitatilor locale, puietii plantati sunt urmariti si ingrijiti constant, pentru a ajuta padurea sa ajunga la stadiul de masiv, cand dezvoltarea ei se face independent de ajutorul uman.

In perioada de la instalare, pana la atingerea starii de masiv (dupa 5-6 ani, in functie de specii), in culturi se aplica lucrari de ingrijire care constau in receparea puietilor, reglarea desimii, intretinerea solului si combaterea vegetatiei daunatoare.

aleg sa impadurescIn cei opt ani de proiect, Muntenia s-a imbogatit cu aproape 300.000 de puieti pe 38 de hectare de padure in 4 comunitati cu mari nevoi de impadurire. De asemenea, in aceasta perioada Viitor Plus  a inaugurat prima padure infiintata de un ONG din Romania, in comuna Dragos-Voda din judetul Calarasi.

Padurea Copiilor s-a dezvoltat prin implicarea a peste 9000 de voluntari si 5000 de amatori de miscare in aer liber ce si-au folosit pasiunile sportive pentru a creste padurile Romaniei.

Campania Aleg sa impaduresc! isi propune sa fie o chemare la actiune pentru ca hobby-urile si pasiunile oamenilor sa se tranforme in cai pentru a impaduri, astfel incat sudul tarii sa nu ajunga la extreme climatice.

Aleg sa impaduresc! a inceput in 2014, cu o campanie online ce folosea o serie de ilustratii sub titlul de Dune de padure. Campania a plecat de la alergarea lui Andrei Gligor la Marathon de Sables din 2015. in urma campaniei am informat peste 25.000 de persoane despre riscul desertificarii sudului tarii si am plantat si ingrijit in Padurea copiilor echivalentul a 2.000 m2 de padure.

Anul acesta 3 ultramaratonisti Andrei Rosu, Vlad Tanase si Andrei Gligor, au alergat la doua dintre cele mai extreme curse din lume:  6633 Arctic Ultra, la -50ºC (Cercul Polar) si la si Marathon des Sables, la +50ºC in Desertul Sahara. Efortul acestor tineri a fost pentru a trage un semnal de alarma, ca oamenii sa vizualizeze riscurile la care ne expunem in lipsa padurilor!

Orice alta persoana, prin oricare alt hobby, le poate urma exemplul si poate deveni ambasador al padurii.

crosul padurii

Crosul Padurii este un eveniment caritabil cu traditie, care adreseaza un indemn la miscare copiilor si adultilor pentru a contribui, in acelasi timp, la conservarea si dezvoltarea de noi paduri. Astfel, intreaga suma stransa din taxele de participare se transforma in puieti plantati pe terenuri agricole degradate din sudul tarii.

Anul acesta a avut loc a 8-a editie, sub indemnul “Alearga si impadureste romaneste!” si a strans un rezultat record – astfel, celor 32.000 de euro stransi in cadrul evenimentului si s-au adaugat 32.000 de puieti suplimentari donati de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Astfel, o noua suprafata de 8 hectare de padure va lua nastere in sudul tarii datorita implicarii celor prezenti la eveniment.

U-Pick Food for Good este cel mai proaspat proiect dezvoltat de Padurea copiilor, castigator in cadrul competitiei Idei din tara lui Andrei, editia 2015, finantat de OMV Petrom si implementat de Fundatia PACT.

Conceptul U-Pick imbina promovarea alimentatiei sanatoase cu relaxarea sau experimentarea naturii, consumatorul fiind cel care isi poate culege singur fructele. Astfel, in comuna Draganesti-Vlasca, din judetul Teleorman a luat nastere de curand o plantatie de zmeur care va fi de real ajutor pentru completarea veniturilor persoanelor din comunitatea locala, contribuind, in acelasi timp, la finantarea noilor proiecte de impaduriri.

Localnicii au fost instruiti cu privire la cultura zmeurului si sunt invitati sa participe activ la dezvoltarea plantatiei. Acestia, precum si voluntarii programului Padurea Copiilor, beneficiaza de preturi preferentiale pentru fructele produse si culese chiar de ei. In plus, sunt incurajati sa comercializeze zmeura proaspata, dar si preparata (dulceturi, gemuri, compoturi), alaturi de produsele adiacente (frunze, muguri si lastari). Fiecare persoana implicata in plantare si ingrijire a primit pe langa informatii despre cultura de zmeur si material saditor pentru a-si infiinta o cultura  in propria gospodarie, ajutandu-i sa isi suplimenteze veniturile. Plantatia de zmeur va continua sa fie ingrijita cu ajutorul comunitatii locale, care asteapta cu interes sa beneficieze de prima productie, la finalul verii.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*