Colectam inhalatoare – primele rezultate

Peste 10.000 de inhalatoare folosite au fost colectate de la pacientii cu boli respiratorii si ulterior eliminate definitiv din natura, in cadrul programului Colectam Inhalatoare, lansat de GSK Romania la nivel national, cu scopul de a proteja mediul inconjurator, de a reduce emisiile cu efect de sera si amprenta de carbon, de a limita acumularile de deseuri si de a proteja sanatatea populatiei, prin evitarea contaminarii solului cu potentiale virusuri ramase pe dispozitivul inhalator.
Aceasta este prima infrastructura ce a fost infiintata in Romania pentru colectarea unor deseuri medicale direct de la pacienti, la initiativa unei companii. In cadrul programului, peste 550 kg de deseuri medicale de tip infectios au fost colectate si eliminate definitiv din natura, reprezentand un total de peste 10.000 de inhalatoare depuse.
Astfel, programul a impiedicat ca peste 886 tone de CO2 sa polueze mediul, ceea ce reprezinta amprenta de carbon ce ar fi fost generata de aceste deseuri daca ar fi fost aruncate in natura. De exemplu, cantitatea echivaleaza cu emisiile care ar fi fost produse de 153 de calatorii cu masina in jurul lumii.
In Romania, daca fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite in punctele de colectare, pentru incinerare ecologica, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2, intr-un an. Altfel, aceasta cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensata cu ajutorul oxigenului produs in decurs de un an de 2.831 hectare de padure de stejari – adica de 25 de ori marimea Parcului Herastrau din Bucuresti.
Din totalul dispozitivelor colectate in cadrul programului, circa 90% au fost cu aerosoli – tipul de inhalatoare care are cel mai mare impact asupra mediului. Acestea, din cauza gazului propulsor ramas nefolosit, provoaca un efect de sera de peste 1.430 de ori mai mare decat cel al emisiilor de carbon, potrivit unui studiu desfasurat de GSK in Marea Britanie.
Eliminarea deseurilor colectate a fost facuta prin intermediul unei companii specializate in managementul deseurilor medicale, printr-un proces de incinerare ecologica, care reduce cu 99% impactul de mediu. Programul a avut si o componenta educationala cu privire la impactul de mediu al acestor deseuri. Pacientii au aflat, de exemplu, ca doar sase inhalatoare folosite si aruncate la gunoi genereaza aceeasi amprenta de carbon ca o masina condusa in jurul lumii.
“Pentru noi, responsabilitatea sociala este un aspect integrat in business-ul de zi cu zi. De aceea, programul Colectam Inhalatoare, care vine in beneficiul comunitatii si al mediului inconjurator, consolideaza in mod firesc investitiile noastre. Scopul nostru final este sa imbunatatim calitatea vietii romanilor si ne straduim sa il implinim prin tot ceea ce facem. Ne bucuram ca am reusit sa cream o astfel de infrastructura in premiera pentru Romania si speram sa ramana pe viitor un model de urmat pentru toate companiile care vor sa fie responsabile cu privire la traseul produselor lor si dupa ce au fost comercializate”,a declarat Dana Constantinescu, Corporate Affairs and Communication Director GSK Romania.
La nivel mondial, acest tip de deseuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2 anual.
Leave a comment