Important

Greenpeace – Acordul de la Paris marcheaza sfarsitul erei combustibililor fosili

Acordul de la Paris privind schimbarile climatice intra in vigoare astazi, 4 noiembrie, dupa ce a fost ratificat de catre 72 de tari, trasand astfel o traiectorie ireversibila in reducerea treptata a utilizarii combustibililor fosili.

„Semnand Acordul de la Paris, guvernele au evidentiat tranzitia inevitabila de la combustibili fosili catre surse mai curate de energie. Intrucat energia care provine din surse regenarabile castiga din ce in ce mai mult teren in fata combustibilior fosili, iar carbunele a intrat deja in declin, avem motive sa fim optimisti, dar va mai dura pana cand vom putea sarbatori (r)evolutia energetica”, a declarat Jennifer Morgan, Director Executiv Greenpeace International.

In cazul tarilor din Sud-Estul Europei, intre care si Romania, reprezentantii Greenpeace Romania considera ca trecerea de la combustibili fosili la energie regenerabila impune si o tranzitie economica a zonelor afectate. Astfel, zonele monoindustriale, precum judetul Gorj, a caror economie este construita in jurul lignitului, trebuie sa dezvolte din timp noi sectoare economice in masura sa asigure veniturile si locurile de munca. Inainte ca sectorul carbunelui sa ajunga la final, sunt necesare strategii de dezvoltare clare, asumate local la toate nivelurile si agreate prin consens politic, pentru urmatorii 5, 10 si 15 ani.

“Romania are deocamdata supracapacitate de productie a energiei electrice si este exportator de energie electrica. Pe termen mediu, o parte din unitatile de productie a energiei electrice vor fi dezafectate, in special termocentralele ce nu pot intra pe piata de energie fara ajutor de stat si nu sunt indeajuns de flexibile pentru un sistem energetic in care ponderea surselor regenerabile este in crestere”, a declarat Ion Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Cepraga sustine ca Romania poate deveni un exportator de energie electrica si mai important in regiune, cu conditia ca evolutia capacitatii instalate sa nu implice distrugerea raurilor, ocuparea terenurilor agricole, afectarea ariilor protejate sau sprijinirea prin ajutor de stat a sectorului nuclear si al combustibililor fosili. “Capacitatea de productie a energiei electrice trebuie sa evolueze catre unitati de mici dimensiuni, flexibile ca functionare, distribuite cat mai uniform pe teritoriul tarii, si nu in directia unor noi termocentrale, reactoare nucleare si hidrocentrale mari”, a concluzionat acesta.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*