Important

Ministerul Mediului, acuzat de nepasare in criza reciclarii deseurilor de ambalaje

Producatorii si importatorii de bunuri ambalate acuza Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor de lipsa de implicare in dezvoltarea unei infrastructuri functionale de colectare separata incepand de la consumator si cer micsorarea taxei penalizatoare pentru nerealizarea obiectivelor de reciclare stabilite de Statul Roman.

Intr-un comunicat semnat de 17 asociatii ale producatorilor si federatii patronale, se arata ca in Romania 60% din deseurile de ambalaje sunt generate in gospodarii. In lipsa unui plan coerent sa stabileasca obligatiile tuturor partilor implicate in gestionarea deseurilor municipale, inclusiv a deseurilor de ambalaje generate in gospodariile populatiei, mii de agenti economici din domenii precum industria alimentara si serviciile conexe, agricultura, bunuri de larg consum, comert, constructii, farmaceutic, energie etc. sunt nevoiti sa plateasca contributia penalizatoare la Fondul pentru Mediu de 2 lei/kg.

La nivelul actual, impactul contributiei penalizatoare este estimat la 0,40-0,50 Lei/unitate de produs, in cazul conservelor de fructe si legume, a vinurilor, apei, sucurilor ambalate in borcane si butelii de sticla cu capacitatea de 700-750 ml. Costurile pe care le poate genera blocarea sistemului de gestionare a deseurilor de ambalaje se ridica la peste 700.000 euro pe zi. In ianuarie 2016, pe fondul aceleiasi probleme, s-au colectat aproximativ 60 de milioane de euro in bugetul AFM.

Prin urmare, producatorii acuza “interesul colectorilor si reciclatorilor de a mentine nivelul contributiei pentru a incasa tarife de zece ori mai mari pentru aceeasi marfa“, considerand incalificabila atitudinea Ministerului Mediului de nu interveni in deblocarea sistemului si cer Parlamentului adoptarea propunerii legislative prin care sa se micsoreze taxa penalizatoare de la 2 lei la 30 de bani pe kilogram.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*