Sanatate pentru fiecare
![sanatate](https://www.csrreport.ro/wp-content/uploads/2015/06/sanatate.jpg)
Tot timpul fac referire la actiunile de CSR pe care le fac companiile, ca acestea trebuie sa fie in concordanta cu misiunea organizatiei, cu structura activitatii sale de baza si cu ceea ce au invatat de la stakeholderi ca este nevoie.
Actiunile de CSR trebuie sa fie gandite astfel incat sa produca efecte pe termen lung si sa schimbe ceva in comunitatea din care organizatia face parte, altfel raman doar niste actiuni frumoase de marketing, fara consistenta in realitate.
Exista numeroase exemple de companii care au inteles ca trebuie sa aplice in activitatea de baza principiile de sustenabilitate.
Un astfel de exemplu este Fundatia Policlinici Sociale Regina Maria, o initiativa a lui Wargha Enayati, pe care o sustine si financiar (fondator al Retelei Regina Maria si al Fundatiei). Recent, fundatia a inaugurat cea de-a doua Policlinica Sociala din Bucuresti. Evident este in misiunea si in activitatea de baza a organizatiei sa se ocupe de sanatate. Insa in cazul de fata, actiunile sale merg mai departe, introducand un sistem social pentru cei care nu isi permit o asigurare privata de sanatate sau un abonament si nici macar la un spital de stat nu sunt luati in seama.
Noul proiect medical social se adreseaza persoanelor fara venituri si celor cu venituri mici, de pana la 500 lei lunar pe membru de familie, acestea urmand sa beneficieze de servicii medicale de calitate la preturi accesibile. Investitia pentru deschiderea acestei policlinici a fost de 900.000 euro.
Cel de-al doilea proiect medical social al Fundatiei vine in completarea serviciilor medicale oferite prin prima Policlinica Sociala celor care nu au venituri si vizeaza cresterea numarului celor care pot beneficia de servicii medicale integrate accesibile si de calitate.
Policlinica Sociala, amplasata in centrul Capitalei, pe strada Ion Campineanu, in zona Salii Palatului, dispune de 10 cabinete medicale si de un personal de pana la 40 de medici cu program limitat de lucru, care vor furniza peste 170 de consultatii pe zi pentru pacienti. Policlinica dispune de un spatiu de 450 de metri patrati, de doua ori mai mare decat prima Policlinica Sociala, si le pune la dispozitie pacientilor o gama larga de servicii medicale, precum: medicina generala, mamograf, radiologie (pulmonara, dentara), kinetoterapie, radiografie panoramica, ecograf, oftalmologie, neurologie, urologie, cardiologie, chirurgie, dermatologie, endocrinologie, ginecologie, ORL si ortopedie.
“Nu stiu daca am reusit intotdeauna, dar imi plac inspiratia si inovatia. Cel mai important pentru mine este a-i sluji pe semenii mei si a face aceasta lume sa fie un pic mai buna. Am facut acest proiect nou cu gandul la cei pe care poti sa ii ajuti prin ceea ce stii sa faci, mai ales pe acei oameni buni si sinceri, care au ajuns in situatii dificile. Incercam sa le mentinem nu numai sanatatea, ci si demnitatea, sa plece cu capul sus, cu o incurajare de a vedea lucruri pozitive in cei din jur. Cred ca am reusit impreuna cu echipa sa aratam ca este sustenabil sa mentii o Policlinica Sociala fara plata. Aceasta a doua Policlinica Sociala este, din nou un fel de pionierat, in care vrem sa atingem cat mai multi oameni care au nevoie de servicii medicale de calitate si nu isi permit financiar”, a spus Wargha Enayati, Presedintele Fundatiei Policlinici Sociale Regina Maria.
Sustenabilitate prin fundraising si autofinantare
O parte importanta din publicul noii Policlinici va fi format din platitori cu venituri mici sau din cei care beneficiaza de servicii medicale gratuite, in urma incheierii unui contract cu Casa de Asigurari de Sanatate.
“Conceptul de Policlinica pe care il promovam a aparut din nevoia unor servicii medicale de calitate si pentru pacientii cu venituri mici. In Bucuresti sunt aproape 200.000 de angajati cu salariu minim pe economie si alti 38.000 de angajati cu acelasi nivel de salarizare in localitatile din judetul Ilfov. De asemenea, Capitala gazduieste peste 450.000 de pensionari, din care estimam ca jumatate se incadreaza in profilul beneficiarilor nostri”, afirma si Andreea Tudose, directorul Fundatiei Policlinici Sociale Regina Maria.
Fundatia Policlinici Sociale Regina Maria doreste sa le multumeasca pentru donatiile facute si ajutorul acordat pentru demararea acestui proiect membrilor fondatori (Fundatia Vodafone Romania, Groupama Asigurari, Porsche Romania si Porsche Finance Group Romania, Wipro Business Process Services), sponsorilor si donatorilor individuali.
Finantarea activitatii Policlinicii se va realiza atat prin fonduri obtinute in urma actiunilor de fundraising (in proportie de aproximativ 70%), cat si a contributiilor pacientilor platitori, cu venituri mici. Toate veniturile generate din incasari se vor indrepta catre sustinerea costurilor operationale ale Policlinicii. O alta parte din fondurile necesare functionarii noii Policlinici Sociale va fi furnizata de Ceainaria Sheida din incinta cladirii, care functioneaza sub forma unui business social, al carui profit se va indrepta catre cheltuielile operationale ale Policlinicii. O parte din angajatii Ceainariei vor fi selectati din randul beneficiarilor serviciilor oferite de Fundatia Policlinici Sociale Regina Maria.
Costurile lunare pentru operarea celor doua policlinici deschise pana in prezent de Fundatia Policlinici Sociale Regina Maria sunt estimate la 20.000 de euro.
Primaria Municipiului Bucuresti sprijina initiativa Fundatiei Policlinici Sociale Regina Maria atat prin identificarea beneficiarilor, cat si prin personal non-medical implicat in proiect.
Fundatia Policlinici Sociale Regina Maria este o organizatie de caritate neguvernamentala dedicata asistentei medicale integrate pentru persoanele fara venit si fara asigurare medicala si pentru persoanele cu venituri mici din Bucuresti, prin intermediul Policlinicilor Sociale.
credit foto: © Kurhan | Dreamstime.com – Family Doctor Woman. Health Care. Photo
Leave a comment