UPDATE: Educatie pe tichet
![Foto OvidiuRo (copyright Bogdan Dinca)](https://www.csrreport.ro/wp-content/uploads/2015/10/Foto-OvidiuRo-copyright-Bogdan-Dinca.jpg)
Scriam acum doua zile despre initiativa celor de la Asociatia OvidiuRo, privind stimularea accesului participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
Spuneam atunci ca proiectul de lege mai avea nevoie doar de semnatura presedintelui pentru a deveni realitate. Ei bine, legea a fost promulgata prin Decretul 782/28 octombrie 2015 si astfel initiativa a devenit un program national care va ajuta mii de copii.
Legea preia, la nivel de metodologie, mecanismul programului Fiecare Copil in Gradinita (FCG), pilotat in ultimii 5 ani de Asociatia OvidiuRo in 43 de comunitati din Romania. Astfel, conform unei evaluari initiale a Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, 111.000 de copii din familii defavorizate vor putea beneficia de tichete sociale conditionate de prezenta la gradinita.
Ministerul Muncii estimeaza costul anual al tichetelor sociale, suportat de la bugetul de stat prin cotele defalcate de TVA, la 39 de milioane de lei. Prin intermediul acestei legi, familiile defavorizate primesc tichete sociale (in valoare de 50 de lei pe luna pentru fiecare copil de varsta prescolara), conditionate de prezenta zilnica la gradinita a celor mici. Stimulentul educational incurajeaza comportamentele pro-educatie si motiveaza familiile defavorizate sa isi inscrie si sa isi aduca zilnic copiii la gradinita. Prin facilitarea accesului la educatie timpurie, cei mai saraci copii au acum sanse mai mari sa se inscrie la scoala la momentul potrivit, sa aiba rezultate bune si sa nu abandoneze timpuriu scoala.
“Viziunea care a stat la baza acestui program a fost ca fiecare copil sarac din Romania sa beneficieze de educatie prescolara de calitate. Ma bucur ca suntem mai aproape ca oricand de momentul in care usa gradinitei va fi deschisa pentru toti copiii din Romania. Urmeaza etapa clarificarii normelor de implementare care vor avea la baza metodologia Fiecare Copil in Gradinita – optimizata prin experienta noastra din ultimii 5 ani – care credem ca isi va dovedi eficienta in fiecare comunitate din Romania”, a spus Maria Gheorghiu, Cofondator Asociatia OvidiuRo.
Ministrul Daniel Constantin, initiatorul legii, avand in vedere ca orice initiativa legislativa, care nu provine de la parlamentari, guvern sau institutiile care au drept de initiativa, trebuie sa fie asumata de parlamentari, spune ca “prin intermediul acestei legi, sprijinim copiii din familiile defavorizate in primii lor pasi catre educatie. Acordarea conditionata a tichetelor, in functie de prezenta copiilor la gradinita, diferentiaza acest beneficiu social de multe altele. Acest aspect, printre altele, a asigurat punctul de vedere favorabil al Guvernului si sprijinul colegilor mei, doamna ministru Plumb si domnul ministru Cimpeanu.”
La randul sau, Sorin Mihai Cimpeanu, Ministrul Educatiei a spus ca potrivit studiilor de specialitate, investitia in educatia timpurie este cea mai rentabila investitie in educatie pentru ca favorizeaza oportunitatile de invatare de mai tarziu. “Deprinderile si cunostintele dobandite devreme favorizeaza ulterior dezvoltarea competentelor, crescand sansele de reusita scolara, de acces pe piata muncii si de integrare sociala.”
Fiecare Copil in Gradinita sprijina in acest an scolar peste 2400 de copii din 11 judete sa mearga la gradinita. Pe langa mecanismul tichetelor sociale conditionate de prezenta riguros monitorizata, Fiecare Copil in Gradinita asigura rechizitele de baza necesare la gradinita, imbracamintea si incaltamintea acordata de doua ori pe an copiilor eligibili, fructe, produse pentru igiena, formarea profesorilor si programe de educatie pentru sanatate, etc. Toate aceste componente sunt sustinute din donatii private ale unor ONG-uri internationale – The Alex Fund, Fondation Carrefour – sau ale unor mari companii din Romania, precum: GlaxoSmithKline, Raiffeisen Bank, Dedeman, NN Romania, Cargill, Romstal, KMG International (fostul Rompetrol), ProTV, Catena, Athenee Palace Hilton, Carrefour Romania si de primariile locale care asigura seturile de haine si incaltaminte pentru copii.
Contextul programului Fiecare Copil in Gradinita (FCG)
2010: OvidiuRo initiaza programul FCG, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, invitand primarii sa aplice pentru finantare cu scopul de a-i aduce la gradinita pe cei mai saraci copii prescolari si de a le creste prezenta. Programul incepe in 13 comunitati noi. In acelasi an, se lanseaza al doilea sezon al campaniei de constientizare publica asupra importantei educatiei timpurii pentru cei mai saraci copii.
2011: OvidiuRo extinde programul in 20 de comunitati din 12 judete si isi asuma misiunea de a transforma elementele FCG in program national pana in anul 2020.
2012: Cel de-al treilea an de campanie de constientizare publica cu sloganul “Fiecare Copil in Gradinita este responsabilitatea fiecaruia dintre noi” subliniaza importanta educatiei timpurii. Noua ambasadori in Romania (reprezentanti ai Austriei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Italiei, Spaniei, Elvetiei, Marii Britanii si Statelor Unite ale Americii) se alatura misiunii OvidiuRo si creeaza ,,Initiativa Ambasadorilor pentru Educatie Timpurie 2012-2020” pentru a evidentia, in cadrul sectorului de afaceri si al celui guvernamental, importanta educatiei prescolare in lupta impotriva saraciei.
2013: Ambasadorii din Danemarca, Norvegia si Suedia se alatura “Initiativei Ambasadorilor pentru Educatie Timpurie”. OvidiuRo semneaza un parteneriat de 2 ani cu Ministerul Educatiei pentru a analiza rezultatele si impactul programului FCG. Sibiu si Cluj extind programul in 6 noi comunitati.
2014: Judetul Cluj include costul tichetelor sociale (folosite ca stimulent pentru prezenta la gradinita) in bugetul judetean. Finantarea prin granturile SEE 2009-2014 (Norvegia, Liechtenstein si Islanda) ajuta la extinerea programului in Brasov, Dambovita si Dolj. FCG sprijina acum peste 2.200 de copii din 11 judete. Se creeaza un Grup Interministerial de Lucru, format din reprezentantii Ministerului Educatiei, Ministerului Muncii, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului de Finante si autoritati locale. Grupul are drept scop pregatirea extinderii programului FCG la nivel national.
2015: Clujul dubleaza numarul de copii sustinuti prin bugetul judetean, de la 100, la 200. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu si Secretarul de Stat al Ministerului Muncii, Codrin Scutaru, participa la cea de-a patra reuniune anuala a ”Initiativei Ambasadorilor pentru Educatie Timpurie”. Alaturi de ei se regasesc ambasadori din Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Italia, Israel, Olanda, Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.
OvidiuRo, Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii semneaza un nou acord interministerial, care intareste colaborarea dintre Asociatia OvidiuRo si institutiile publice aflate in subordinea celor doua ministere, in vederea extinderii nationale a programului FCG. De asemenea, parteneriatul creeaza premisele asumarii unui set de actiuni comune, care sa contribuie la dezvoltarea de politici publice eficiente in domeniul educatiei prescolare pentru copiii dezavantajati.
FCG sprijina acum peste 2.400 de copii din 11 judete.
Martie: Ministrul Daniel Constantin si Asociatia OvidiuRo (OvR) inainteaza proiectul de lege PL-x nr. 548/2015 privind “stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate”. Nouasprezece deputati si senatori din PSD, ALDE, PNL, dar si independenti, se alatura in calitate de co-initiatori.
Iunie: Senatorii voteaza legea cu 117 voturi favorabile, niciun vot negativ si doua abtineri.
Septembrie: Dupa primirea avizului favorabil din partea Guvernului, Comisia pentru Munca din cadrul Camerei Deputatilor introduce amendamente si transforma mecanismul de acordare conditionata a tichetelor sociale in program de interes national, finantat prin bugetul de stat.
Octombrie: Camera Deputatilor, camera decizionala pentru acest proiect de lege, voteaza legea cu 289 voturi pentru, 5 abtineri si un vot impotriva.
Credit foto: © Bogdan Dinca
Leave a comment