Romania cheltuie si risipeste mai mult ca Franta si alte tari europene
![risipa-de-hrana-in-romania](https://www.csrreport.ro/wp-content/uploads/2016/12/risipa-de-hrana-in-Romania.png)
Cele mai mari pierderi alimentare se realizeaza la nivelul consumatorilor, fiind de 3-4 ori mai mari decat in alte state europene, se arata in studiul privind risipa de hrana in Romania, pe lantul de distributie, prezentat in cadrul dezbaterii „Romania impotriva risipei de hrana – Avem o lege, cum procedam?”.
Conform acestui studiu, in randul consumatorilor din mediul urban, aproximativ 50 % dintre romani cheltuie cca. 40 % din venitul lunar pentru asigurarea hranei. Din punct de vedere financiar, in Romania pierderile la nivelul sectorului de consumatori sunt de 3–4 ori mai mari, comparativ cu alte state europene unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic (ex.: Franta – 14 %, Elvetia – 10 %). Cea mai mare pierdere alimentara se realizeaza la nivelul consumatorilor, unde 24% din cantitatea de deseuri este mancare gatita, 22% fructe, 21% legume, 20% paine/produse de panificatie, 11% lapte si produse lactate, 1% produse din carne si 1% alte alimente.
Desi Romania a devenit a cincea tara in care exista o lege pentru reducerea risipei alimentare, valorificarea surplusului alimentar este problematica din cauza mai multor tipuri de bariere.
- La nivelul producatorilor si procesatorilor, principalele bariere care ingreuneaza valorificarea surplusului sunt lipsa fiscalizarii donatiilor si birocratia cu privire la modalitatile actuale de valorificare.
- La nivelul beneficiarilor, inexistenta unei legi care sa reglementeze sponsorizarea in produse, precum si a unei reglementari prin care produsele care nu prezinta pericol pentru consum sa poate fi distribuite si dupa expirarea termenului de garantie reprezinta principala piedica pentru valorificare.
- Totodata, pe langa barierele legislative, au fost identificate bariere de natura logistica, ceea ce ar face necesara crearea de retele active de distributie a surplusului de alimente, si bariere etice sau morale ce tin de constientizarea efectelor risipei aliemnatare atat pe sectorul de productie, cat si la consumatori.
Elaborarea unor norme metodologice de aplicare a Legii privind diminuarea risipei alimentare, clare si concise, precum si armonizarea prevederilor acesteia cu normele Codului fiscal reprezinta una dintre recomandarile venite ca urmare a Studiului privind risipa de hrana in Romania, pe lantul de distributie, de la producatori si importatori la consumatorii din mediul urban.
„Normal ca legea este perfectibila, normal ca este doar un prim pas pe acest lung drum pe care il avem in fata. (…) Trebuie sa gasim acel punct de echilibru in care intelegerea faptului ca risipa alimentara este o problema mondiala, iar solutiile nu pot veni decat de la noi. Solutiile exista pe intreg lantul, de la producator la consumator, iar ceea ce trebuie sa facem noi este sa incurajam aceste solutii si pe oamenii care fac lucruri concrete. Cred ca rezultatele se pot vedea in cel mai scurt timp.” a declarat Florin Alexe, deputat PNL, initiatorul Legii privind diminuarea rispei alimenatare.
Dezbaterea a fost organizata in cadrul proiectului „Romania impotriva risipei de hrana” desfasurat de Asociatia MaiMultVerde, partener fondator Global Compact Network Romania, in sprijinul Obiectivul de Dezvoltare Durabila nr. 12: Consum si productie responsabile.
Leave a comment