Important

Sanatatea, alaturi de Educatie, sunt temele principale in Romania anului 2017

In cadrul celei de-a XV-a editii a Galei Societatii Civile, cel mai amplu proiect dedicat sectorului neguvernamental din Romania, 23 dintre cele 152 de proiecte si 14 programe sociale au avut impact in domeniul Sanatatii. Acest indicator releva ca Sanatatea, alaturi de Educatie, sunt temele principale in Romania anului 2017.

Obiectivul Global nr. 17: Parteneriate pentru realizarea obiectivelorDintre cele 23 de proiecte inscrise la categoria Sanatate din cadrul Galei Societatii Civile, cele mai multe au avut ca principala misiune interventii punctuale pentru suplimentarea unor servicii insuficiente oferite de sistemul sanitar romanesc sau repararea unor inechitati sociale generate de redistribuirea injusta a unor bunuri sociale la nivel macro. Astfel, cele mai multe proiecte contribuie la un acces mai facil la servicii medicale pentru categorii sociale defavorizate sau pentru membri ai unor comunitati izolate (7 proiecte), alte proiecte au propus imbunatatirea serviciilor medicale pentru pacienti (3 proiecte), cum, de altfel, trei dintre proiectele inscrise la Gala au vizat imbunatatirea vietii pacientilor bolnavi de cancer. De asemenea, cate doua proiecte au fost dedicate unor interventii care privesc educatia medicala si combaterea stigmei in privinta unor pacienti a caror manifestare a suferintei putea fi usor confundata cu simptomele consumului de alcool sau alte substante.

“Mare parte din proiectele inscrise in competitie in 2017 au reusit sa identifice acele nevoi stringente ale bolnavilor, acele lipsuri pe care statul desi le cunoaste alege sa le ignore. Au strans fonduri, au derulat proiecte extrem de complexe si, cel mai important, au fost proiecte care au produs schimbari reale pentru grupurile tinta”, declara Claudia Spridon, Jurnalist – Adevarul, Co-fondator si Secretar General – Asociatia “Observatorul Roman de Sanatate”.

In competitia Gala Societatii Civile 2017 a fost inscris si un proiect ce propune o transformare sistemica la nivel national, proiect ale carui efecte sa produca modificari structurale. Toate celelalte raman proiecte in care sunt implicati parteneri ce provin preponderent din mediul privat, actori care prin forta financiara pot sustine eforturile de interventie. Actorii din mediul privat, 33 la numar (companii sau organizatii nonprofit ale unor companii), se alatura celor 9 spitale din diferite regiuni ale tarii care sunt implicate in atingerea obiectivelor propuse in cadrul proiectelor. La capitolul institutii majore cu rol decizional/administrativ, sunt prezente doar cele administrativ teritoriale, cum sunt Consiliile judetene, Primariile sau Directiile pentru Protectia Copilului.

Totodata, poate fi remarcata colaborarea dintre organizatiile neguvernamentale, fiind inregistrate 5 colaborari parteneriale. Nu poate fi ignorata nici prezenta unor institutii de invatamant, licee sau universitati, ca parteneri in implementarea proiectelor din zona sanatatii sau organizatii ale unor culte religioase.

“Am remarcat in acesti patru ani, de cand fac parte din juriu, ca numarul proiectelor inscrise la categoria Sanatate este tot mai mare. De la 14 proiecte, cate am jurizat in 2013, am ajuns sa jurizez 23 in 2017. Cu siguranta e vorba de un progres”, a concluzionat Claudia Spridon.

Fundatia Gala Societatii Civile, participant in Global Compact Network Romania, anunta ca decernarea oficiala de anul acesta a premiilor pentru initiativa in sectorul asociativ din Romania va avea loc in data de 12 iunie, incepand cu ora 19:00, in Sala Mare a Teatrului National Bucuresti. Pentru mai multe detalii despre Gala Societatii Civile 2017, vizitati www.galasocietatiicivile.ro.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*